2016. feb 16.

Mobil-e vagy?

írta: NémethZs
Mobil-e vagy?

mobile_20banking.jpg

Ez az a kérdés, ami az irányba hajtott, hogy blogolásba kezdjek, és arra adjam a fejem, hogy néhány, alapvető tévedést és tévhitet próbáljak eloszlatni, ami sokakban él a mobil telefonok, és általában a mobil eszközök használatát tekintve. Ehhez segítségül hívom azt a tapasztalatot, amit az évek során az internetes -és mobil megoldások fejlesztése, bevezetése során szereztem.

De térjük vissza az eredeti kérdéshez, hogy vajon te "mobli-e vagy"?

Tapasztalatom alapján a válasz: nem, vagy nem egészen...

Az biztos, hogy ma a világon sokkalt több mobil előfizetés létezik, mint ember. Nincs még egy iparág, ahol ezt sikerült elérni. Ráadásul többszörösen. Mivel a mobil eszközökön nem csak a telefonokat, hanem a tableteket, notebookokat, okos órákat és sok más egyéb eszközt is értünk. De csak, ha a telefonokat nézzük, akkor is sokaknak a kezében/zsebében már nem csak egy, hanem  több készülék és előfizetés is lapul.

De ezeket tényleg mobilan is használjuk vagy csak hurcoljuk?

Azonban még ne szaladjunk ennyire előre, először azt nézzük meg, hogy az "okos" eszközök mennyire vannak "okos" kezekben? Mitől okos egy eszköz? (Szándékosan nem a "mobil" kifejezést használtam.)

A "szakmai" definíció szerint, attól, hogy az előtelepített alkalmazásokon túl szabadon lehet rá egyéb felhasználói programokat telepíteni. Erre egész iparágak épültek. A szoftver piac jelentős része már csak az egyes APP store-okra gyárt  alkalmazásokat, azzal a hittel, hogy segíti a mindennapjainkat, ha máshogy nem, hát a hobbi és a szórakozás terén. Így lehet az, hogy ma már milliós nagyságrendben találunk különféle hasznos és haszontalan alkalmazásokat, amivel az időnket rabolhatjuk, vagy épp ellenkezőleg: ha okosan használjuk, akkor időt takaríthatunk meg velük.

És itt jön, még mindig a mobilitás kérdése előtt, a "vajon okosan is használjuk?" című felvetés, amin talán most érdemes elgondolkozni. Nézzünk meg egy átlagos mobilt és egy átlagos okostelefon felhasználót:

10-15 App van a telefonján, és ebből kevesebb, mint 10-et használ aktívan. Ezek pedig leggyakrabban:

  • a telefonálás és az SMS (máris kettő),
  • akkor ott van még a fészbúk(!) és a kapcsolódó cset(!!), a Viber és a hasonló társai ez eddig (nagyjából) öt,
  • akkor ott van még a böngésző és mondjuk a térkép, meg persze a fotó,
  • és ezen felül 1-2 két játék.

És kb. ennyi. Nagy ritkán találunk 1-2 pénzügyi APP-ot, szigorúan lekérdezésre használva (mer' úgy a biztos), és akkor itt már látszik is, hogy nem is vagy annyira mobil, hiszen az, hogy kommunikálsz másokkal nem az a mobil kategória, ami miatt érdemes okos készüléket tartani...

A mobiltás tehát, nem arról kell szóljon, hogy hány "kütyü" van a zsebedben, meg a táskádban, meg hányféle módon lehet a másikkal "beszélgetni". Hanem arról kell szóljon, hogy a használata időt és energiát takarítson meg neked, ne kelljen egy adott helyen, adott időben személyesen ott lenned ahhoz, hogy valamit elintézz, megoldj. Tehát könnyítse meg az életed. Ettől leszel igazán "mobil".

Az nem véletlen, hogy a telefonálás lehetősége is már "csak" egy APP a készülékeden vagy az SMS küldés, hiszen ez napjainkban "csak kötelező minimum". A mobilitás lényege, hogy olyan dolgokat tudsz az eszközeiden keresztül elintézni, amit korábban csak személyesen, időrabló módon tudtál megoldani: Bevásárolsz, utazással, kapcsolatos ügyeket vagy akár hivatalos ügyeket intézel, stb. És persze a pénzügyeidet is intézheted mobilon, néhány kivétellel.

És el is jutottunk oda, amiről én a továbbiakban igazán beszélni akarok neked. A pénzügyi mobilitáshoz. Az a célom, hogy megnézzük a mobil -és internetes pénzügyi szolgáltatásokat, és segítek eligazodni, megkönnyíteni ezek használatát, és megmutatni, hogy igazán okos használat mellett mennyire mobillá tesznek, és mennyire meg tudják könnyíteni az életed.

Az én felfogásomban tehát a mobilitás nem egy eszköz "hurcolását" jelenti, hanem azt a szabadságot hogy, minden külső körülménytől függetlenül tudom intézni ügyeimet.

Hidd el, ettől vagy mobil. Szóval...

... Te mobile-e vagy? :)

 

 

Szólj hozzá

vásárlás internet mobile mobilebanking