2016. ápr 05.

5 szempont a számlacsomag választáshoz

írta: NémethZs
5 szempont a számlacsomag választáshoz

accountant-1238598_960_720.jpg

Ma már szinte mindenkinek szüksége van bankszámlára, és ez plusz egy kiadást jelent havi szinten. Sok-sok panasz, negatív vélemény érkezik a különböző fórumokra, hogy a bankok a nehezen megkeresett pénzünk után mennyit nyerészkednek rajtunk. Azonban - mint bármilyen más szolgáltatás esetén - itt is néhány szempont figyelembe vételével, tudatos, "okos" választással, a költségek minimalizálhatóak, de legalábbis optimális szinten tarthatóak. Ezzel pedig sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Fontos látni, hogy éles verseny van a bank piacon az ügyfelekért, és számos számlacsomag közül lehet választani, amelyek apróságokban térnek el egymástól, mégis, egy saját igényeinkhez igazított díjcsomag esetén havonta akár ezer forintos nagyságrendben is tudunk spórolni.

Nem szabad tehát abba a hibába esni, hogy "megszoktam már és maradok" vagy "innen fizetem évek óta, és nem akarom átvinni másik bankba" című kifogások mögé bújva bosszankodunk az egyre növekvő díjakon, de nem váltunk, nem teszünk semmi ez ellen. Néha váltani kell. Aki figyeli a piacot, az sokszor láthatja, hogy a verseny igazából az "új ügyfelekért" zajlik, és nagyon kevés esetben terjed ki egy-egy akció vagy kedvezmény a már meglévő ügyfelekre. Ennek oka, hogy a bank is látja, hogy sokan nehezen "mozdulnak", és bizony ki is használja ezt. 

A tudatos bankszámlacsomag vagy akár bankváltáshoz, választáshoz és a banki költségek minimalizálásához a következő 5 szempontot célszerű figyelembe venni:

1. Bankfiókban vagy online?

Fontos szempont, hogy hol és hogyan akarjuk az ügyeinket intézni? És mi persze mi azt javasoljuk, hogy, aki csökkenteni szeretné a banki költségeit, az elektronikus banki szolgáltatásokat használjon.

Az elektronikus számlacsomagok ugyanis (sokszor online csomag, vagy internetes csomag) eleve arra vannak berendezkedve, hogy az ügyfél nem a bankfiókban intézi az ügyeit, hanem interneten. Ez mindig olcsóbb. Az ok pedig az elektronikus értékesítési csatornák alapfilozófiájához vezethető vissza:

Az olyan tömegtranzakciók, amelyek intézéséhez élőmunkára nincs szükség - azaz teljesen gépesített - olcsóbb, mint amikor ügyintézőt kell igénybe venni, mivel a munkaerő a legdrágább erőforrás

A legtöbb tranzakció (átutalás, lekötés, stb.) pedig interneten is elintézhető, nincs szükség ügyintézőre, és nagy tételben (napi több ezer tranzakció banki szinten) olcsóbb a végrehajtása a bank számára, mintha mindezt ügyintézőknek kéne rögzíteni.

Bankfiókban tehát ma már inkább a tanácsadásé kell(ene) legyen a főszerep, vagy az összetettebb folyamatok (hitel pl.) ügyintézésének, nem pedig a napi pénzügyeknek.

2. Eseti megbízások száma

Fontos szempont lehet a különböző csomagok esetén, hogy havonta hány darab eseti átutalási megbízást akarunk adni? Itt is legtöbbször külön szempont, hogy ebből mennyi online? A módszer az legyen, hogy átnézzük a havi kiadásainkat - főleg a rezsi azon részét, amit eseti jelleggel fizetünk - és megnézzük, hogy ez hány darab megbízást jelent havonta, a bank hirdetményében pedig látszik, hogy ebből egy darab mennyibe kerül, és innen már nem nehéz kiszámolni, hogy mikor  (hány darab átutalás estén) éri meg egy bizonyos csomagot választani.

3. Állandó vagy Csoportos beszedések

A bank szereti az ügyfeleit - még ha ez nem is mindig látszik -, ezért az állandó megbízások és a felhatalmazások csoportos beszedésre típusú megbízások mindig költség csökkentő tényezők. Ennek oka, hogy fix forgalmat, ügyfél megtartó erőt, és nem utolsó sorban bevételt jelentenek, így általában, a "mindkettőnknek jó" alapon, ha valaki rendelkezik ezen megbízásokkal, jó eséllyel számíthat kedvezményre a banktól. 

4. Készpénzfelvétel kártyával

Fontos szempont a 150.000 Ft-os jogszabályi határ ellenére is, hogy hányszor szeretnénk havonta pénzt felvenni, ugyanis ez egy bizonyos szint után komoly költségtényező tud lenni. Aki gyakran jár külföldre, annak az is szempont lehet, hogy külföldön mennyibe kerül egy felvét?

5. Mennyi jövedelem érkezik havonta a számlára 

A legtöbben azt gondolhatják, hogy ez a legfontosabb, de miért van a sor végén? Igazuk van. Ez a legfontosabb, de pont azért van a sor végén, mert ettől függhet az összes előbb felsorolt szempont is. Vagy inkább felül tudja írni az összes egyéb szempontot. Aki jobban keres havonta, az érdemes, hogy körülnézzen a bankjánál. (Az, hogy mi számít jónak, bankja válogatja. Van, ahol már a nettó 200.000 Ft is jó, van, ahol 400.000 Ft kell a kedvezményhez.) De a tény, tény marad, hogy bizonyos havi összeg felett már hajlamos a legtöbb bank kedveskedni, és az ügyfél kedvében járni (nem egészen önzetlenül persze), és jobb számlacsomagot kínálni. Így érdemes ennek az opciónak is utána nézni.

Nem mellékesen pedig egyéb szabályok és kitételek is vonatkozhatnak a számlára érkező havi összegre, amelyek tovább befolyásolhatják a választásunkat. (pl. egy bizonyos csomag hiába felelne meg számunkra az említett paraméterek alapján, ha az teljesíthetetlen havi összegkorlátba ütközik.)

+1 Kalkulátorok

Sok bank nyúj a honlapján segítséget a számlacsomag választáshoz, ahol nagyjából a fentieket számolja át, de ezzel sokat tud segíteni, így minden esetben érdemes átnézni az adott bank honlapját, mert könnyebben kapunk segítséget ez által az optimális döntéshez.

Így lesz az Okos Pénz a Neten, okos költséggel!

Ha tetszett, kövess minket a Facebook-on!

Szólj hozzá

választás döntés díj bankkártya költség bankszámla számlacsomag