2016. jún 01.

A biztonságos netbank kütyü

írta: Trocken
A biztonságos netbank kütyü

...avagy ne válj a hackerek áldozatává - 2.rész

hero-970-80.JPG

A korábban elkezdett sorozatunk folytatásaként most számba vesszük azokat a megoldásokat, amelyekkel biztonságossá tehetjük az internetbank használatot és megelőzhetjük azt, hogy adataink, utalásaink, azaz A PÉNZÜNK illetéktelenek kezébe, uram bocsá', a számlájukra kerüljön. De mivel már nagyon sok cikk és a bankok biztonsági ajánlásai foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel, így merőben újat nem tudunk és nem is akarunk írni a témában. Bár mindig lehetne jobban, szebben, biztonságosabban, de a végén mindig oda jutunk el, hogy ugyanarról a gépről fogunk belépni a kedvenc torrent oldalunkra, fogunk meglátogatni kétes tartalmú oldalakat, fogunk összeszedni mindenfelé kártékony tartalmat. A kulcs tehát egy céleszköz, amivel csak netbankolunk.

Az eszköz

Ugye jöhet a kedves olvasó felhorkanása, hogy ez hülye… „ki fog csak azért venni egy laptopot, hogy arról internetbankoljon és ne csináljon semmi mást…”. Itt kell megnyugtatunk mindenkit, hogy nem kell ezt tenni. Manapság már léteznek olyan mini számítógépek, amelyek alkalmasak arra, hogy megfelelő felhasználói élmény mellett internetbankoljunk és tudjuk magunk biztonságban.

Az én választásom a Raspberry PI3-ra esett. Ez egy névjegykártya méretű miniszámítógép, amely alkalmas Linux futtatására. Igaz, hogy nem minden disztribúcióból létezik ARM-es, de a fent említett weboldalon jópár elérhető grafikus felülettel. Specifikáció itt érhető el.

Maga az eszköz igen nagy tudású, sok lehetőség rejlik benne, rengeteg open source projekt érhető el a Google-t használva. Az eszközt csak a televíziónkhoz kell csatlakoztatni egy HDMI kábelt használva, valamint egy mini-usb-s csatlakozóval rendelkező egyszerű telefontöltőt rádugva feszültség alá helyezni természetesen a mini-SD kártya elhelyezése után.

A szoftver

Nekünk jelenleg egy nagyon egyszerű, az SD kártyára telepített Ubuntu Mate-re lesz szükségünk. Ez egy teljesértékű desktop felületet biztosít, azaz ablakos környezetben tudunk internetezni. A Windows-hoz szokott felhasználók is gyorsan feltalálják magukat a felületen, mivel ugyanúgy megtalálható a start menü. Semmi más dolgunk nincs, mint a wifi kapcsolatot beállítani, azaz kiválasztani a wifi hálózatot és megadni a jelszót.

09_raspberry.png

A böngészőt (Firefox) megnyitva máris elénk tárul az internet.

A biztonság, paranoia, miért ne faktor

Mivel a böngészőben megnyithatjuk kedvenc internetbankunk már célt is értünk. A kezünkben, azaz az asztalunkon van egy olyan eszköz, amelyet csak internetbankolásra használunk, egy Linux fut rajta, amely kevésbé kitett támadásoknak. Amit még extraként kapunk, hogy nyugodtan menthetjük jelszavunkat akár az asztalon egy text fileba, nyugodtan menthetjük pdf-be a tranzakciós adatokat, kivonatokat, mivel ha befejeztük az internetbankolást az egész eszközt, vagy akár csak kihúzva az SD kártyát nyugodtan betehetjük a széfünkbe és dupla-tripla biztonságba tudhatjuk minden adatunk.

Hát nem nagyszerű? Hát nem bztonságos? Tehát, aki akarja támadja nyugodtan a laptopom, úgysem azon intézem pénzügyeim...

Szólj hozzá

szoftver biztonság online internetbank raspberry raspbian miniszámítógép