2016. már 16.

A sárga csekk margójára - Számlacsekkoló

írta: NémethZs
A sárga csekk margójára - Számlacsekkoló

csekkolo_header_2.jpg

Nem célom reklámozni egy szolgáltatást sem, de a "Ne állj sorba, csekkelj a Neten!" c. cikkemben ostoroztam kicsit a Postát a csekk-befizető automata miatt. A teljes igazság és a teljes kép kedvéért azonban szólni kell pár szót a Posta és a Díjnet új szolgáltatásáról, a Csekkolóról.

Ez egy olyan innovatív megoldás, amely a sokat emlegetett pénzügyi kultúra fejlesztése miatt is egy szükséges és hasznos kezdeményezés, nem csak a sárga csekk "mizéria" miatt.

A Csekkoló ugyanis egy PFM (Personal Finance Manager = Személyes Pénzügyek Kezelése) megoldás. A Díjnet és a Posta ügyfelei kategorizálhatják a számláikat, ezáltal a költéseiket, és akár egyéb, nem elektronikusan fizetett kiadásokat is rögzíthetnek.

Mindez egy grafikonon is megtekinthető, és az egyes kategóriákhoz pedig költségkeretet, azaz büdzsét lehet rendelni. Ez segíthet abban, hogy lássuk, hogy mennyivel költöttük túl magunkat egy adott hónapban, mennyire jól terveztünk, illetve, hogy hogyan is spórolhatnánk egy kicsit? Ilyenkor szokott kiderülni, hogy mennyi felesleges kiadásunk van, ami a "csak 1000 Ft" kategóriába esik...

Felmerülhet joggal a kérdés, hogy mitől lesz ez jobb, mint a sok egyéb APP és szolgáltatás, amit innen-onnan le lehet tölteni? A válasz egyszerű: a legtöbb esetben nagyon sok időt visz el a kiadások berögzítgetése, és nagyjából minden PFM megoldás ott bukik el, hogy a kezdeti lelkesedés elfogy. Legtöbbször még egy hónapig sem tart. Ezért tehát minden olyan PMF program, ami mögött van egy bank, vagy jelen esetben egyéb szolgáltató, és a kiadásokat kvázi készen kapjuk (és csak keveset kell utó-rögzíteni) sokkal kevesebb idő -és energia ráfordítással lehet hasznos számunkra, vagyis nagyobb az esély, hogy hosszú távon fogjuk használni.

Mivel javítja ez a pénzügyi kultúrát? Mindössze annyival, hogy ráirányítja a figyelmünket a pénzügyeinkre, és szembesít azzal, hogy mire is költünk. Nem kizárt, hogy szembesülünk valamivel, amiből faraghatunk és ezáltal akár meg is takaríthatunk. Ez ugye nem is kevés...

Próbáld ki! Ingyen van!

Szólj hozzá

vásárlás posta sárga csekk díjnet PFM csekkolo