2016. ápr 25.

Innovatív fizetési módok

írta: NémethZs
Innovatív fizetési módok

1. rész: Telefonszámra utalás

business-561387_960_720.jpg

Új sorozatot indítunk

A hagyományos online fizetési módokat ismerjük, használjuk. Ezek ugye a "Belépek a Netbankba/Mobilbankba és kiválasztom a partnert és egyszer vagy többször pénzt küldök neki" típusú fizetések. Ez elég unalmas, használjuk, működik. Azonban a technika nem áll meg itt. Számos új fizetési forma létezik már, van, ami hazánkban is elérhető. De sajnos van, amire még várnunk kell, pedig már jó ideje létezik.

Célunk, hogy bemutassuk ezeket az új, vagy kevésbé ismert és elterjedt fizetési megoldásokat, ezért a következő cikksorozatnak az "Innovatív fizetési módok" címet adtuk. Az első fejezetben nézzük meg a Telefonszámra történő utalást, mint fizetési megoldást!

Nem kell más, csak egy telefonszám

Ez az a fizetési módszer, aminek egy formája már nálunk is létezik, de számos alternatíváját elképzelték már, és ezek közül több el is érhető. Az egyik ilyen mód, hogy a szolgáltatás az Internet vagy Mobilbankba van integrálva. Ekkor legtöbbször az alkalmazás engedélyt kér a kontaktokhoz való hozzáférésre, és utaláskor, ha a telefonszámra utalást választjuk, akkor akár a saját partnereink telefonszámát is ki lehet választani, vagy akár új telefonszámot megadni, és erre utalni. Fogadó oldalon SMS értesítést kapunk, és megadhatjuk, hogy melyik számlánkra kérjük a pénzt, amit egy partner nekünk küldött. Ilyen jellegű szolgáltatást Magyarországon az AXA Bank és az OTP Bank is nyújt az OTPay alkalmazáson keresztül, bár utóbbi alkalmazásban csak OTP számlák között megy a megbízás.

Egy másik megoldásban a telefonszámra utalás témában, az Egyesült Királyságban elérhető Paym szolgáltatás. Ennek lényege, hogy mind a küldő, mind pedig a fogadó, egy erre a célra kialakított alkalmazásban regisztrál a felhasználó, és néhány kattintással utalhat egy partnernet pénzt. Érdemes megnézni az alábbi angol nyelvű videót a Paym szolgáltatásról.

További lehetőség hogy telefonszámra történő utalás esetén a fogadó egy kódszámot kap SMS-ben, amit egy bankautomatánál kártya használat nélkül tud érvényesíteni, és így készpénzhez jutni. Ezzel a megoldással a Western Union készpénz átutalási  megbízással konkurálhat a szolgáltatás. Azonban ez már nagyobb fejlesztéssel jár mivel erre a célre felkészített ATM-ekre is szükség van, azonban kelendő szolgáltatás lenne szinte az egész világon. Sokszor tervezték is már, jelenleg még működő verziót nem ismerünk ebből.

Sokan biztosan megvonják a vállukat, hogy ugyan már, mire jó ez? Nyilván a családon belüli és (pl. zsebpénz a gyereknek) magánszemélyek közötti megbízásokat gyorsítják ezek a fizetési módok, de el lehet képzelni gyakorlati hasznukat akár az üzleti életben is. Továbbá nem szabad elfelejteni, hogy sokkal kevesebb azonosító és kód megjegyzése nélkül lehet ilyen módon utalni, hiszen nincs szükségünk a partnerünk számlaszámára csak a telefonszámra, ami azon túl, hogy rövidebb is, még biztonságosabb megoldásnak is tekinthető, mivel a számlaszámot nem kell elárulnunk.

Találhatunk más példákat is mobiltelefonnal történő fizetésre. Afrika egyes országaiban a gyér bankhálózati lefedettség okán, a mai napig népszerűek mobiltelefonnal történő egyenleg, azaz elektronikus pénz transzferek. Ezekben az esetekben jelképes tranzakciós díjért a két résztvevő egyenlegének terhére történik a terhelés és a jóváírás, majd szükség esetén a mobilszolgáltató, vagy az erre szakosodott fél illegális vállalkozások készpénzben fizetik ki az utalásokat. Hasznos, ám Európában nem elterjedt elektronikus fizetési alternatíva.

Elektronikus fizetés mindenek felett

A fejlődés nem áll meg. A mobiltelefonok, okosórák, az életünk középpontjai, szinte minden percben ott vannak velünk, és noha a cipelni kell, sokkal kisebb tehernek érezzük, mint akár egy pénztárcát hurcolni. Nem véletlen, hogy a mobil fizetés folyamatosan fejlődik.

Ráadásul sorra érkeznek a hírek, hogy a Facebook és más nagyobb ügyfélkörrel, felhasználóval rendelkező vállalkozások be kívánnak lépni az online, illetve elektronikus fizetési piacra, és abban biztosak lehetünk, hogy ezek mind-mind "szexi" és kényelmes megoldásokat hoznak majd.

A jövőben pedig ezeket fogjuk boncolni, górcső alá venni. Tesszük ezt úgy, hogy minél kevesebb reklámmal, pusztán csak az ismeretek bővítésével és tágításával megmutassuk, hogy merre van a jövő.

Folytatása következik...

Szólj hozzá

APP efizetés telefonszámra utalás